PORTAL LEŚNY

blog o lasach




CIASTO RUNO LEŚNE - PRZEPIS KROK PO KROKU - BOMBOWA KUCHNIA

Oglądalność i zainteresowanie: 3496, czas trwania 2m 56s, otrzymana ocena 103, reakcje 4.

@Bombowa Kuchnia 🌳CIASTO RUNO LEŚNE - PRZEPIS KROK PO KROKU - BOMBOWA KUCHNIA 📸Instagram: https://www.instagram.com/bombowa_kuchnia/ ... Wasze opinie, komentarze:


CIASTO RUNO LEŚNE - PRZEPIS KROK PO KROKU - BOMBOWA KUCHNIA

- 🌳CIASTO RUNO LEŚNE - PRZEPIS KROK PO KROKU - BOMBOWA KUCHNIA🌳
📸Instagram: https://www.instagram.com/bombowa_kuchnia/
🌍Facebook: https://www.facebook.com/Bombowa-Kuchnia-109233910487421/?modal=admin_todo_tour
✅📝PRZEPIS NA CIASTO RUNO LEŚNE - BOMBOWA KUCHNIA:

SKŁADNIKI NA CIASTO:

4-5 jajek ( zależy od wielkości, jeśli jajka są małe dodajemy 5 )
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
2 szklanki przesianej mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
450 g rozdrobnionego szpinaku ( odsączonego na sitku najlepiej całą noc ) Musimy mocno wycisnąć wodę.

WYKONANIE:

Jajka ubijamy z cukrem , cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli do momentu aż podwoją swoją objętość , stopniowo dodajemy olej cały czas miksując.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę dodajemy proszek do pieczenia , mieszamy . Stopniowo dodajemy do ubitych jajek i mieszamy.

Szpinak odsączamy na sitku ( najlepiej całą noc )musimy mocno wycisnąć wodę , odsączony szpinak dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x20cm ( lub podobnych ) i rozsmarowujemy.
Pieczemy 50-55 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Z wystudzonego ciasta odkrawamy górę i kruszymy do miski.

SKŁADNIKI MASĘ ŚMIETANKOWĄ:

500 ml zimnej śmietany kremówki 36% lub 30%
1-2 łyżki cukru pudru ( jeśli ktoś preferuje bardziej słodkie można dodać 2 łyżki )
3 śmietan fixy
250g serka mascarpone

DODATKOWO:

Dowolna ilość borówek
Dowolna ilość granatu

WYKONANIE:

Zimną śmietanę ubijamy , dodajemy cukier puder , śmietan fixy , serek mascarpone i miksujemy do momentu aż śmietana będzie sztywna. Ubitą śmietanę wykładamy na ciasto , rozsmarowujemy , posypujemy dowolną ilością borówek
oraz granatu następnie posypujemy wcześniej rozkruszonym ciastem. Ponownie posypujemy borówkami oraz granatem i delikatnie dociskamy za pomocą łyżki lub łopatki.
- Odkąd piekęz kanału bomba kuchnia co tydzień unas gości nowy placek jeszcze bym chciała przepis na tiramisu .SUPER KANAŁ
- Dziękuję bardzo będę piekła na sylwestra 👍👍👍👍👏👏☺ Życzę szczęśliwego Nowego roku .Pozdrawiam serdecznie